Energie-efficiëntie met ErP richtlijn

Vanaf 26 september 2015 worden verwarmings- en warmwatertoestellen onderworpen aan een nieuwe regelgeving in Europa: de ErP richtlijn. Het grote doel van deze reglementering is om de klimaatverandering tegen te gaan en meer te focussen op het gebruik van hernieuwbare energie. Om dat te realiseren, werd daarom de ErP richtlijn ontworpen die de productie van duurzame, energie-efficiënte toestellen wil stimuleren.

 

Voor welke producten geldt de ErP richtlijn?

De ErP richtlijn is een afkorting voor Energy-related-Products. Zoals de naam dus al doet vermoeden, betreft de richtlijn energiegerelateerde producten, waaronder verwarmingstoestellen en warmwatertoestellen zoals warmtepompen, boilers, verwarmingsketels en zonneboilersystemen. De ErP richtlijn geldt echter nog niet voor direct gestookte luchtverwarmers. Het is ook belangrijk om weten dat de regel enkel van toepassing is op apparaten en systemen die vanaf 26 september 2015 voor het eerst op de markt komen.

 

De ErP richtlijn kort toegelicht

Voor verwarmingstoestellen en warmwatertoestellen houdt de ErP richtlijn ten eerste in dat de toestellen milieuvriendelijk ontworpen moeten worden. Dat wil zeggen dat de fabrikant rekening moet houden met minimumeisen omtrent de energie-efficiëntie van het toestel, én met maximummarges omtrent de uitstoot ervan. Deze eerste factor valt bij de ErP richtlijn onder de noemer ‘Ecodesign’. Een tweede belangrijke factor is het energie-efficiëntielabel (ELD-label) dat verwarmingstoestellen en warmwatertoestellen tot 70kW moeten meekrijgen. Dat label informeert duidelijk over het energierendement van het toestel, door onder andere de energie-efficiëntieklasse aan te geven die varieert van G tot A++ bij verwarmingstoestellen, en van G tot A bij warmwatertoestellen. Apparaten die werken op basis van hernieuwbare energie kunnen hierbij de hoogste energie-efficiëntieklasse A++ behalen! Verder vermeldt het ELD-label ook de naam van de fabrikant, de productnaam, het geluidsniveau, het thermisch vermogen en de klasse voor verwarming of warm water. Deze ‘Energy Labelling Directive’ vormt op die manier samen met de ‘Ecodesign’ regel de ErP richtlijn voor verwarmingstoestellen en warmwatertoestellen.

 

Impact ErP richtlijn op termijn

Eerst en vooral wil men het energieverbruik van verwarmingstoestellen en warmwatertoestellen reguleren. Door bij het ontwerp van de toestellen al meteen rekening te houden met de energie-efficiëntie van het toestel, wordt daar dus al aan gewerkt. Op langere termijn wil men met de ErP richtlijn ook grotere doelen bereiken: de uitstootgassen met 20% verminderen, het totale gebruik van hernieuwbare energie doen stijgen met 20%, en de energie-efficiëntie in Europa verbeteren met 20%.

 

Energie-efficiënt leven

Het milieu minder belasten, een lange levensduur van producten garanderen en een hoge energie-efficiëntie realiseren: daar komt het dus op neer met de ErP richtlijn. Zoekt u het juiste energie-efficiëntielabel voor een bepaald verwarmingstoestel of warmwatertoestel? Kijk dan op deze link!

Maak een vrijblijvende afspraak:
+32 (0)16 550 540 info@AirService.be