Ventilatie en energiebesparing

Onze huizen zijn steeds beter geïsoleerd; luchtdicht bouwen wordt een echte must. Maar hoe kunnen we er dan voor zorgen dat frisse lucht, en meer bepaald zuurstof, onze woning binnen kan komen? Het antwoord is ventilatie. Een goed ventilatiesysteem zorgt er namelijk voor dat zuurstof naar binnen wordt gevoerd terwijl vochtige lucht wordt afgevoerd naar buiten. Omdat ook energiebesparing alsmaar belangrijker wordt, bespreken we in dit artikel twee soorten ventilatie die zo zuinig mogelijk omspringen met energie: het ventilatiesysteem D met warmteterugwinning en vraaggestuurde ventilatie. Lees gauw verder en ontdek er meer over!

Systeem D+: ventilatie met warmteterugwinning

Ventilatiesysteem D is een volledig mechanisch systeem waarbij zowel de aan- als de afvoer van lucht op mechanische wijze gebeurt. Hierdoor gebruikt dit systeem uiteraard constant energie. Dat kan echter makkelijk gecompenseerd worden door de ventilatie uit te breiden met een warmtewisselaar. Deze haalt de warmte uit de lucht die naar buiten wordt afgevoerd en geeft ze opnieuw af aan de verse lucht die naar binnen wordt gehaald. Op die manier gaat er bijna geen warmte verloren. Dit systeem met warmteterugwinning kreeg de naam ventilatiesysteem D+. Zeker in vergelijking met bijvoorbeeld een ventilatiesysteem C betekent dit een absolute meerwaarde voor de energiebesparing in uw woning. Systeem C gaat immers ook energie verbruiken door de ventilator die vervuilde lucht mechanisch afvoert, maar in dit geval is er geen manier om ook energie te besparen, wat bij het ventilatiesysteem D+ wél het geval is.

 

Minimaal energieverbruik met vraaggestuurde ventilatie

Ook met vraaggestuurde ventilatie kan u besparen op uw energiefactuur. Bij dit systeem wordt de ventilatie van een ruimte namelijk volledig afgestemd op de luchtkwaliteit die er heerst. Dit gebeurt via twee CO2-sensoren (in de leefruimte en de slaapkamer) en een vochtigheidsmeter. Stijgt het vochtgehalte in de woning plotseling heel hard? Of is er te weinig zuurstof aanwezig in de binnenlucht? De sensoren registreren alles en indien nodig gaat de vraaggestuurde ventilatie automatisch bijsturen. 

Minimaal energieverbruik met vraaggestuurde ventilatie

Op die manier wordt er enkel energie gebruikt wanneer nodig, wat leidt tot een minimaal energieverbruik. Bij Air Service Center werken we onder andere met de vraaggestuurde ventilatie van Brink. Wenst u hier meer over te ontdekken, aarzel dan niet om ons te contacteren!

 

Ventilatie voor een minimum aan energieverbruik… en een maximum aan comfort!

Met de huidige EPC-normen worden isolatie en luchtdichtheid steeds belangrijker. Hierdoor is ook de nood aan degelijke ventilatie cruciaal. Door goed te ventileren zorgen we er immers voor dat verse lucht en zuurstof zonder probleem onze huizen kunnen binnenkomen. Bent u op zoek naar ventilatie die tevens zuinig omspringt met energie? Dan kan u kiezen voor een ventilatiesysteem D met warmterecuperatie of voor vraaggestuurde ventilatie. Uiteraard kan u hiervoor terecht bij Air Service Center uit Aarschot - stuur ons een mailtje op info@AirService.be of telefoneer ons op het nummer 016/550.540 voor meer inlichtingen. Air Service Center zorgt ervoor dat u op een energiezuinige manier kan genieten van optimale ventilatie én comfort bij u thuis!

Maak een vrijblijvende afspraak:
+32 (0)16 550 540 info@AirService.be