Een ventilatiesysteem kopen: tips

Dat het belangrijk is om een gebouw goed te ventileren, is ondertussen algemeen geweten. Het zal echter niet volstaan om gewoon ramen en deuren wijd open te zetten: om optimaal te ventileren heeft u een ventilatiesysteem nodig. Staat u op het punt om een ventilatiesysteem te kopen, maar weet u niet goed waar u op moet letten? Lees dan verder, want Air Service Center bespreekt enkele belangrijke aandachtspunten.

Welk ventilatiesysteem kiezen?

Om te beginnen zijn er vier verschillende soorten ventilatiesystemen: systeem A, B, C en D. Ventilatiesysteem A berust volledig op een natuurlijke manier van ventileren, via roosters in ramen en trekkende schouwschachten door het dak. Een nadeel van dit type is dat het moeizaam werkt bij mistig weer en dat er koude tocht kan ontstaan. Systemen B en C combineren natuurlijke en mechanische ventilatie. Het nadeel is hier dat de aangevoerde lucht in koudere periodes eveneens een tochtgevoel kan veroorzaken. Bovendien verbruiken beide systemen veel energie, o.a. omdat ze de lucht moeten opwarmen. Daarom kiest u best voor een ventilatiesysteem D+: dit is een volledig mechanisch systeem met warmteterugwinning. U leest meer over de verschillende systemen op de pagina “Soorten ventilatiesystemen”.

 

Een ventilatiesysteem dat zo weinig mogelijk energie verbruikt

Het energieverbruik zal hoogstwaarschijnlijk een belangrijke rol spelen bij het kiezen van uw ventilatiesysteem. De beste keuze is in dit geval het ventilatiesysteem D+. Zoals we reeds hebben vermeld gebeurt zowel de aan- als de afvoer van lucht hier op een automatische manier en beschikt het systeem over een warmterecuperatiewisselaar. Deze haalt de warmte uit de lucht die wordt afgevoerd en gebruikt ze om de verse lucht te verwarmen.

Het energieverbruik zal hoogstwaarschijnlijk een belangrijke rol spelen bij het kiezen van uw ventilatiesysteem.
Daarnaast kan u ook met een vraaggestuurd ventilatiesysteem besparen op uw energieverbruik. Door middel van sensoren bepaalt dit systeem of er al dan niet moet worden bijgestuurd, zodat het enkel energie verbruikt wanneer dat nodig is.
Een ventilatiesysteem laten plaatsen… Of zelf doen?

Een ventilatiesysteem laten plaatsen… Of zelf doen?

Om zo goed mogelijk te functioneren is het enorm belangrijk dat een ventilatiesysteem goed gedimensioneerd wordt. Alleen op die manier verkrijgt u een optimaal binnenklimaat. Indien u het ventilatiesysteem laat plaatsen door Air Service Center kan u er zeker van zijn dat dit op een professionele manier gebeurt. Wilt u echter liever zelf de handen uit de mouwen steken, dan kan u bij ons ook een zelfbouwpakket bestellen. U staat er dan niet alleen voor: wij leveren het bouwpakket bij u op de bouw en geven u ter plaatse de nodige uitleg en advies voor een juiste plaatsing van uw ventilatiesysteem.

Zo kan u er zeker van zijn dat het systeem geplaatst wordt volgens de regels van de kunst en dat u achteraf geniet van een perfect binnenklimaat.

Laat u adviseren en vind het ventilatiesysteem dat bij u past

In dit artikel bespraken we enkele aandachtspunten voor het kopen van een ventilatiesysteem. Wilt u echter meer diepgaande informatie ontvangen, aarzel dan niet om ons te contacteren. Wij staan altijd voor u klaar met professioneel advies, zodat u zeker en vast een ventilatiesysteem vindt dat helemaal aansluit bij uw noden! Contacteer ons vandaag nog op asc@AirService.be of op 016/550.540.

Maak een vrijblijvende afspraak:
+32 (0)16 550 540 info@AirService.be