Een warmtepomp kopen: tips

Warmtepompen worden alsmaar vaker gebruikt in nieuwe én bestaande woningen. En dit is helemaal terecht: een warmtepomp gaat immers energie halen uit natuurlijke bronnen zoals lucht of water en deze omzetten in nuttige energie om bijvoorbeeld uw woning te verwarmen. Bijgevolg hebben warmtepompen een laag energieverbruik (wat u zeker en vast zal merken aan uw energiefactuur) en stoten ze ook weinig CO2 uit, waarvoor het milieu u dankbaar zal zijn. Maar waar moet u nu juist op letten wanneer u een warmtepomp wil kopen? Air Service Center geeft alvast enkele tips, onder andere omtrent het rendement van het apparaat.

 

Let op het rendement van de warmtepomp

Het rendement van een warmtepomp wordt uitgedrukt in COP, kort voor “Coefficient Of Performance”. Het geeft de verhouding weer tussen de energie die een warmtepomp nodig heeft om te functioneren en de energie die ze produceert. Heeft een warmtepomp bijvoorbeeld een COP van 4, dan betekent dit dat ze bij een verbruik van 1 kW stroom 4 kW verwarming produceert: dit is een rendement van maar liefst 400%. Hoe hoger de COP, hoe beter het rendement dus. Een belangrijke factor die overigens mee het rendement bepaalt is de dimensionering van de warmtepomp. Wanneer een warmtepomp goed gedimensioneerd is, zal ze bijvoorbeeld ook bij -10°C nog steeds perfect de beoogde ruimte kunnen verwarmen. Is een warmtepomp daarentegen slecht gedimensioneerd, dan zal het rendement dalen en zal uw energiefactuur in verhouding hoger worden. Welke COP uw warmtepomp dus ook heeft, het is altijd enorm belangrijk dat u vertrouwt op een vakman om ze te installeren en in te stellen!

 

Nog meer van uw warmtepomp genieten?

Een goed gedimensioneerde warmtepomp zal sowieso uw energiefactuur verlagen én uw comfort verhogen. Maar wist u dat een warmtepomp meer kan dan enkel verwarmen? Zo is de werking van dit apparaat altijd omkeerbaar mits een kleine aanpassing. Op die manier kunt u uw warmtepomp niet alleen gebruiken om te verwarmen in de winter, maar ook om te koelen in de zomer. Bovendien verbruikt een warmtepomp minder dan een klassieke airco en stoot ze ook minder CO2 uit. Of wat dacht u van hybride verwarming? Dit systeem combineert de krachten van een condensatieketel met die van een warmtepomp. Vanaf een buitentemperatuur van +5° regelt de warmtepomp de verwarming, maar zodra de temperatuur onder +5° zakt neemt de condensatieketel het over. Tevens verbruikt de warmtepomp in dit systeem slechts weinig energie, waardoor ze makkelijk kan worden aangestuurd door zonnepanelen of een windmolen.

 

Uw vakman voor warmtepompen

Zo ziet u maar: een warmtepomp heeft heel wat meer in zijn mars dan enkel het verwarmen van een woning! Wilt u hier graag meer over weten, aarzel dan niet om contact op te nemen met Air Service Center. Dankzij onze jarenlange ervaring hebben wij alles in huis om u bij te staan met deskundig advies of om uw warmtepomp op een correcte manier te installeren. Naast warmtepompen kan u trouwens ook bij ons terecht voor volledige klimatisatiesystemen, hybride verwarming, luchtverwarming en nog veel meer. Gezond en comfortabel wonen met aandacht voor het milieu, het was nog nooit zo eenvoudig!

Maak een vrijblijvende afspraak:
+32 (0)16 550 540 info@AirService.be